PAHIT MANIS DI FINLAND

By: chomel dvery

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 12-Mar-2009 12:00 Email | Share | Bookmark
STRAWBERRY CHEESECAKE & DUO CHEESECAKE

 
 
 
ni saja letak almond kat tepi..sedap gk...crunchy
 
 
Selasa lps dpt order dr Adreana lg ..heheheh thanxx, kali ni strawberry cheesecake...Sejak dia mention pasal cheesecake, yani asyik teringat je cheesecake tu..akhirnya yani buat 2 cheesecake. Duo cheesecake tu utk kitaorg...hehehhe..yani letak strawberry dan blueberry sbb nk rasa mana satu yg sedap utk anak tekak kitaorg..wakakakak...buruk lantak yek..

Utk kedua2kek ni yani guna whipping cream ikut resepi dr kak suzinor http://suzinor.blogspot.com/ thanx a bunch..kali ni menjadi sikit sbb yani guna Valio Vispikerma (brand whipping cream yg lain)...ni pun bila baca org2 finnish punya kek blog..macam mana faham? ..HAHAHAHHA...gunala GOOGLE TRANSLATE (http://translate.google.com/translate_t#)....hehehhe

Quote:
Salam Yani... K.Suzi nak email kat Yani Tapi tak ada email address. Yani tanya pasal fresh cream... K.Suzi pakai fresh cream brand RICH. K.Suzi dah try banyak brand tapi RICH yang paling sesuai & mudah. Kalau nak fresh cream tahan lama tak cair K.Suzi masukkan gelatin. Caranya: pukul whipped cream sebanyak yang kita nak guna. Ambil 1 sudu besar gelatin + 3 sudu besar air biar dalam 3minit hingga gelatin kembang . Cairkan dgn cara double boil. Masukkan 1 sudu fresh cream dalam gelatin yang sedang double boil tu kacau hing semua cair. angkat kacau kacau & masukkan dalam fresh cream yang sedang dipukul tadi & biarkan dia pukul sampai sebati & hing warna kilat (shining). Pastu bolehlah pipe keatas kek.


Yani fresh cream ni boleh diwarnakan macam butter cream. Masalah yang biasa orang hadapi ialah fresh cream ni cepat cair. Untuk mengelakkan ia menjadi cair saya tambah gelatin. Ia akan menjadi keras & tak mudah cair kecuali kalau kena heat yang tinggi.


THANX SESGT PD KAK SUZINOR FOR D TIPS....& check this out http://forums.egullet.org/index.php?showtopic=69677





View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net