PAHIT MANIS DI FINLAND

By: chomel dvery

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 22-Feb-2009 19:08 Email | Share | Bookmark
HAPPY BDAY SAKINAH & BELATED BDAY ZAHIRAH - KEK MADAGASCAR

Lepaan yg agak licin..hehhe
Italian Meringue Buttercream Yochana
Nak buat transfer, tapi salah teknik..
Auni yg rajin menyibuk bertanya dan mencolek senyap2
Kek Sakinah & Zahirah
Kek Madagascar
Kek tanda terima kasih sbb sudi sabar..heheh
Practise , practise br bole expert..br confident nk ajar..
 
Kek kartun Madagascar utk 1 order dr pelanggan 1...anak2 Faizah. Thanxxxxx. Ada lagi satu kek spare utk anak2 ku yg asyik melihat kek org lain...Kek yg ke2 tu sbg kek latihan basketweave dan bunga. Itupun nk abiskan buttercream yg dh berwarna.

Mula2 nk buat transfer frozen choc utk buat kartun tu, tapi tak cukup tebal..maka x jadi. Apalgi, naik lenguh gak tangan lukis kartun free hand terus atas kek guna piping choc. Coooobaaaaan..x pe belajar dr kesalahan. Cuma x larat nk buat utk kek sediri, itu yg yg tibai bunga kuning sbb itu je yg tinggal. hehhehe, tapi jadi jugak kan...(sebenarnya Iris dh colek tepi2 kek kitaorg tu masa tgh deco tanpa disedari..ialah budak kecil capai tepi meja , mana nk perasan...) Bwh ni tips dr kak suzinor utk buat outline piping gel, tapi yani salah buat..tula x ikut kata tuk guru...heheh

Quote:
K.Suzi belajar di banyak tempat di Ayu Loveliana & Lynn Hassan & Bake With Yen. Sekarang K.Suzi belajar part time di MIB (Malaysian Institute of Baking). K.Suzi rasa lebih baik pergi kelas di MIB sebab dia bagi certificates. Yang lain2 ni mereka ajar di rumah setelah belajar dari institut.
Nemo tu Suzi lukis outline dengan chocolate yang telah dicairkan (double boil). Make sure jangan campur apa-apa pada chocolate kalau tak dia tak mengeras. K.Suzi trace gambar guna clear plastic. & masukkanplastic dlm peti ais kalau nak cepat keras. Lepas tu telangkup atas frosting yang telah dibekukan. Colorlah lukisan tu dgn pipping jelly yang sudah diwarnakan.
Hope this helps.



Kek tu guna resepi "delicious choc cake" dr mamafami fotopages (spt kek sblm ni). Tapi x gebu spt sblm ni mungkin sbb adunan tepung dan choc tu kali ni putar guna tgn je kot..sblm ni guna mixer). Sorry yek Faizah, x sedar la..sbb confident sgt tgn aku dh cukup kuat kot..heheh. Filling pun letak buttercream dan buah peach cincang. Gambr kartun pun cari dr internet dan trace je dr monitor..ahaks2 sbb printer x de. Kmdn guna piping jelly dan warnakan guna pewarna gel.

Buttercream ni yg penat duk buat kajian depan komputer ni...cari punya cari yg x manis sgt tapi kental..maka terjumpala resepi buttercream dari blog Yochana iaitu jenis Italian Meringue Buttercream...http://auntyyochana.blogspot.com/2006/10/butter-cream.html .. thanxx aunty Yochana...it's not very sweet & it's quite firm....(ni yani buat 2 adunan, itupun dh penuh mixer)

Quote:
Aunty Yochana Italian Meringue Buttercream

Ingredients:

200 gm. Sugar
60 gm. water

140 gm. egg white (><4eggs)

300 gm. butter (use voi)
300 gm. Margarine - buy the chilled block margarine (Marianne or Kake) - (I use sunnuntai margerine silver pack/shortening)

Method:

(1) Boil sugar and water till thick but flowy. (use candy termometer : untill 118c)
(2) Whisk egg white till fluffy (medium peak), then pour in the hot syrup (don't touch the whisk).
(3) Continue whisking the egg white till cool. (make sure it's cool !)
(4) Slowly add in the chilled butter and margarine and let it beat till thick and fluffy.

P/S :
1& 2 : use whisker
3& 4 : use 'K' beater
When you use colouring, if it's not blended well you have to put icing sugar in it & blend well.

Versi Melayu / Malay Version

Caranya:
1) 'Whisk' putih telur sampai medium fluffy..lebih kurangla
2) Sambil tu masak sugar dgn air sampai 118c..yani ngelat, x de candy termometer sbb x jumpa kt sini. Jadi, yani tunggu sampai mengelegak tapi masih lagi cair la ...still runny
3) Tuang air gula panas tadi tu terus kedalam mixer yg masih bergerak tu. Hati2 jgn sampai terpercik kat muka.
4) Mixer tu teruskan 'whisking' sampai adunan tu sejuk dr td.
5) Tukar dai whisker ke K beater supaya senang pukul nnti.
6) Kmdn, baru letak butter dan marjerin yg sejuk & yg dh potong kecil2 sedikit demi sedikit kedalm mixer. Tamat



Kali ni lepaan menjadi sikit, mungkin sbb buttercream tu buat banyak dan ianya kental...so, confident la nk taram atas kek..Ni pun masih ada lagi,itu yani bungkus dan letak dlm freezer (boleh tahan 2 minggu). Mungkin masa senang atau ada permintaan, buat cupcake dan deco kn...Cuma masih x puas hati dgn warna. Masih x pandai nak dapatkan warna dgn pewarna yg ada..huhuhuh.

Yani hantar kek awal sehari iaitu pd ptg pkl 4 lebih (sepatutnya esok petang...hehhehe). Oleh kerana dh penat duduk rumah, ptg ni jugak , pergi buat special delivery, x payah dtg ambil kat umah..heheh sambil2 tu sempat plak bebudak ni pi main kat tmn permainan rumah dorng sekejap). Tapi yg canggihnya tu, Faizah byr online tu...kuang, kuang, kuang...zaman cyber sungguh..thanxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx atas order anda !








View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net