PAHIT MANIS DI FINLAND

By: chomel dvery

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 15-Feb-2009 12:00 Email | Share | Bookmark
DELICIOUS CHOC CAKE WITH FRESH CREAM & PEACH

x cukup lepaan sbb dh letak kt dlm kek tu..kene buat 2kali ganda
 
Ptg ni rasa mcm nk mkn kek aje...try buat 'delicious choc cake' dgn topping fresh cream + gelatin dan buah peach. Ni sebenarnya, korek apa yg ada kt umah je jadi serba tak cukupla.. Yani try whipping cream + gelatin tu tapi x jadi sbb mungkin whipping cream yg ada bukan sama yg kak suzinor guna tu. So, kene cari yg lain la...hmmmmm masalahnya brg2 kat sini bahasa Finnish/Suomi...geramnyaaaa. Maka, yani pun tibai je apa yg ada sbb nk try resepi kek ni sesuai tak untuk jenis filling nya ni...yela mcm ala2 kek black forest gitu....Hasilnya mmg sesuai. Cuma nk kene cari jenis whipping cream lain la plak...hmmmm mana nk godek ni...

Tapi kek ni abisnya dlm masa sehari je...lagi cepat dr kek2 lain...

Resepinya dr mamafami fp..thanxxx mamafami 4 d resepi....http://mamafami.fotopages.com/?entry=682178

Quote:
DELICIOUS CHOCOLATE CAKE

3 eggs separated
120 g flour
175 g sugar
60 ml oil
125 ml hot water
24 g cocoa powder
2 teaspoons baking powder
a pinch of salt
5 ml vanilla essence

Method :
- Sift flour, baking powder and salt together
- Mix cocoa and hot water and allow to cool
- Combine egg yolks, oil, sugar, vanilla and cocoa mixture
- Add this to dry ingredients and mix well.
- Whip egg whites till stiff and fold lightly into mixture.
- Bake in a pre-heated oven at 180 C for 40 to 45 minutes.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net