PAHIT MANIS DI FINLAND

By: chomel dvery

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 22-Feb-2008 12:00 Email | Share | Bookmark

Panadol cecair ...kecil sgt
Multivitamin
2 - 3 hari lepas, auni demam dan budak berdua tu x pergi daycare, dok melepak kt rumah. Biasalah bila demam, memang meragam nk dilayan, syaza pulak sibuk tgk kartun sehari suntuk, kalau ditegur, mengamuk sakan la dia. Iris pulak, bila dgr kakak auni nya memekak asyik terkejut dan nk mnyusu je (yela nama dh baby)..Apalagi, selama 2-3 hari tu la yani tension memanjang dan x cukup tangan kaki dan body nk melayan dorg...geram sgt...kurg2 mengharapkan syaza tolongla lyn auni, tapi hampehhhh....nasib baikla ada buaian auto, bole digilir2 lynn terhadap auni dan iris, tapi kesian gak kt iris asyik berenjut je buaian tu (bole adjust kelajuan)..

Yela dulu kan penjaga daycare auni tu ckp yg auni tu stress lepas iris lahir...suruh abiskan masa sekurang2 nya 1/2 jam pada auni. Bila yani dgr tu, yani pulak mula stress..bknnya x luangkan masa ngan dorg...byk masa terluang ngan dorg sambil menyusukan iris lagi...Kat sini, mana ada org lain sgt, dgn bebudak ni je la. Penjaga tu kata lagi, kalu auni stress lagi, auni kena cuti sekurg2nya seminggu kt rumah. Alahai...nanti kang yani yg stresssssssssssss...kalu kt umah, hubby ada sekali ok, sbb bole serentak lyn, kalu dia xde, kena gilir2 la...jenuh tu...

Mkn jgn cakap la, kalu duk umah asyik tgk tv je mmg asyik lapar je....tu yang singsing lengan baju dan buat kuih tu...

Tu gambar ubat panadol...auni kan demam. Punyala kecil..cuba tgk tgn...berap kali makan je dh abis. Auni kena mkn 10 ml...cubalah kira sendiri. Tu sebab pagi2, bebudak ni kena makan multivitamn Sanasol sblm sarapan, sebab nk kuatkan bdn, x mudah kena penyakit especially demam, batuk dan selsema (penyakit popular musim winter). Kat sini gak, bebudak termasuk iris kena mkn vitamin D sbb matahari kurang. Kalu x mkn, ada kesan pada pertumbuhan bdn dan organ dalaman....vitamin tu ada sukatan mengikut umur dan kena mkn tiap2 hari....Dahla tu ubat2 kt sini kena beli di farmasi ataupun "apteeki" dlm bahasa finnish. Harga jgn cakapla, panadol yg cekai tu pun dah mahal...




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net