PAHIT MANIS DI FINLAND

By: chomel dvery

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  3  4  5  6  7  8  9  [10]  11  12  13  14  15  16  17  >  >>]    [Archive]
Friday, 20-Mar-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
DEKORASI COKLAT :KEK JASMI DAN KENGKAWAN NYA

 
 
 
Kek ni tempahan Jasmi utk kengkawannya. Thanx Jasmi. Oleh kerana x de permintaan tulisan atau gambr, maka yani buat deco kek mcm kt kedai...saja nk try buat coklat dekorasi. Guna coklat semata2, cairkan, buat design terus atas kertas baking dan frozen kan. Coklat ni sensitif dgn suhu tgn, so kene cepat2 letak dlm bekas. Ianya bole thn lama kalu simpan dlm frozen.

Alamak Jasmi..sorryla aku terletak lama dlm freezer sbb layan bebudak tu..lupa sungguh...tu sbb terkeras...huhuhuhu sodih la.....nnti aku ganti lain ye...selalunya bila dh buat kek tu, aku terus hntr je..nila 1 time, tersiap cepat...sorry...



Thursday, 19-Mar-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
KECILNYA CUPCAKE KU..

 
Bersama kotak muffin saiz kecil
 
Cuppies ni saja buat kecil, cukup2 utk mulut.Nyampah sblm ni kalau bebudak ni mkn asyik bersepah2 sbb dorg kutil2. Jadi, cuppies ni senang dimakan dan cepat habis gak..hehehe. Makan satu, mcm x cukup, mkn lagi, mcm x cukup, mkn lagi..akhirnya 0. Tgkla saiznya sebesar mana....abaikan tgn yg kering ye..duduk negara sejuk ni mmg cpt kedut dan kering..huhuhu

Resepi yg senang gile ni diambil dr resepidiana blogspot (http://resipidiana.blogspot.com/2009/02/best-ever-muffin-d-buat-muffin-ini.html). Thanxxxx...sorry mcm biasa copy paste...pemalasnya aku ni kan..

Quote:
BEST EVER MUFFIN
Sumber: Allrecipes.com


Bahan-bahannya (Untuk 12 biji)
2 cawan tepung gandum
3 sudu teh baking powder
½ sudu teh garam
¾ cawan gula
1 biji telur
1 cawan susu segar
¼ cawan minyak sayuran

Cara-caranya
1. Panaskan ketuhar pada suhu 205’C. (D gunakan suhu 180’C)
2. Dalam mangkuk campurkan tepung gandum, baking powder, garam dan gula. Buatkan lubang ditengahnya.
3. Dalam mangkuk yang kecil pukul telur sedikit, masukkan susu dan minyak. Tuangkan kedalam mangkuk yang berisi tepung tadi. Dan gaul menggunakan garfu sehingga sebati, tapi jangan dipukul sekadar gaul dengan garfu sehingga sebati. Adunan akan nampak seperti berketul-ketul sedikit.
4. Tuangkan adunan kedalam mangkuk muffin.
5. Pelbagaikan muffin anda:- Muffin Blueberi: Campurkan 1 cawan blueberi segar. Muffin Kismis: Campurkan 1 cawan kismis yang dicincang. Muffin Kurma: Campurkan 1 cawan kurma yang dicincang. Muffin Cheese: Masukkan 1 cawan keju cheddar yang telah diparut.
6. Bakar muffin selama 25 minit atau sehingga kekuning-kuningan.






Wednesday, 18-Mar-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
SANTAN KOTAK YG SEDAP

 
Yani sukaaaaaaaaaaaa sgt santan kotak ni sbb sedap bila digunakan, x yah letak air byk2..santannya terasa (bg aku la) lg2 bila masak lemak cili api..fuhhhh terangkat! Santan ni plg murah dan sedap antara sume santan yg pernah yani cuba kat Finland ni. Ishhh..aku ni promote gila2 sekali tu syok sendiri je...hehehehe .Harga utk 500ml ni eur0,99 je dan bole dibeli di Prisma dan S-Market. Mungkin kt supermarket lain ada kot...cuba check.



Tuesday, 17-Mar-2009 23:25 Email | Share | | Bookmark
LAAAA...KELAS & EXAM "HYGIENIC PROFIENCY" PD 28/3/09 DIBATALKAN

Dapat sms yg mengatakan kursus & exam hygenic pd 28/3/09 kat Tapiola tu dibatalkan. Alaaaaa...camne ni? huhuhuhuh...nasib baik belum abis pulun buku tu, kalu tak lagi benganggggg...

Buku ni dibeli dr gurunya..email kt dia kata nk buku dan kita bg alamat sekali. Kmdn, byr buku (eur26) melalui online slps dpt invoice drpdnya. Info pasal buku ada sekali dlm buku kursus Espoo sblm ni. Kelas ni pun belum dibayar lagi sbb invoice x sampai lagi..mmmm..patutla invoice lmbt sampai rupanya nk dibatalkan....

Kelas + exam ni harganya eur29 dan bahan eur8,40. Ianya sepatutnya bermula dr pkl 10pg sampai 4.45ptg. Kursus ini utk pekerja yg mengendalikan brg mknn. Jika berjaya dalm peperiksaannya yg diadakan hari yg sama itu, maka dia akan mendapat sijil drpd "Finnish Food Safety Authority Evira". Sijil akan dipos dan anda perlu mempunyai ID yg sah dan mempunyai gambar iaitu lesen memandu atau "social security card" utk menuntutnya. Bahan boleh dilihat di www.hygos.fi

Fuyooo...pjg gak aku translate dr buku kursus....ala apa salahnya utk info kpd sesiapa yg berminat..



Tuesday, 17-Mar-2009 07:13 Email | Share | | Bookmark
DAYCARE SYAZA BLJR SKIING PD 12 MAC 2009

x de skii dan x berani
 
 
View all 4 photos...
Dorg ni ada bljr ski tapi Syaza x de peralatan...so...tgk jela. Sbnrnya dia x berani tapi terror mengajar..terbukti masa yani bljr ski kt Paloheina dulu. Syaza yg tolong pakaian kayu kaki dan mcm mana nk jln..heheheh


[<<  <  3  4  5  6  7  8  9  [10]  11  12  13  14  15  16  17  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net