PAHIT MANIS DI FINLAND

By: chomel dvery

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Friday, 3-Apr-2009 23:40 Email | Share | | Bookmark
KELAS 'DECO' KEK KU YG PERTAMA DI HELSINKI FINLAND

 
 
 
View all 14 photos...
Caya tak yani ajar hias kek? Yani yg br amatur ni nk ajar sifu2 masakan ni....fuhhh berpeluh dan mengigil jgn ckp la....terketar2.. Sifu2 masakan sapa lagi kalau bukan Kak ct (cek de sam) dan Jerlene. Nazira pun dtg jadi observer dan tukang tangkap gambar yg setia. Kak ct dan Jerlene request hias kek ni dh lama gak, br skrg sempat sbb cuaca dah panas sikit (dh masuk spring) dan yani dah practise sikit.

Yani ajar melepa/icing kek, basketweave, rose, mewarna bc, cara guna piping bag plastik dan nozzle2. Maafla ye kak ct & jerlene sbb byk gangguan dr Iris jadi x dpt nk bg full concentration kat situ tapi yani dh ajar sume yg yani tahu termasukla yg yani bljr sendiri dan cuba. Apa2 hal utk buat bunga, bc kene 'firm' sungguh. Thanx sudi jadi student pertama yani dan juga thanx kak ct sbb sempat sediakan masakan simple tapi menyelerakan buat kitaorg yg tetiba rasa penat.hehehehhe. & Jerlene thanx 4 d jagung puding kastard tu. Tapi yani rasa yani x berjaya jadi cikgu yg baik sbb masing2 macam give up nk hias kek guna bc ni...dorg nk try guna marzipan plak..Nanti yani tgk marzipan sini halal ke tak ye.


Thursday, 2-Apr-2009 18:00 Email | Share | | Bookmark
'ONNEA' PULL APART CUPCAKES & XTRA CUPPIES 4 MY NEIGHBOURS

pull apart cake @ cupcakes cake
cupcakes xtra (jiran kiri)
cupcakes kanan (jiran kanan)
Payah gak buat pull apart cake ni..Cupcakes cake ni dh jadi trend kt Malaysia sbb senang x yah potong2, tarik terus satu kalu nk makan.heheheh sonang kojo kan...terus ngap. Tapi leceh sikit masa nk melepa bc masa awal2 tu, tapi bila dah melepa, sume cuppies tu melekat menjadi 1, gerak pun sama2...lepaan yani masa ni x la smooth sgt sbb cuppies tu ada yg terlebih sikit tinggi.

Yani terbuat adunan lebih sgt iaitu 2 adunan sbb sblm ni 1 adunan mcm x cukup kalu nk mkn kat rumah lagi. Bila lebih tu yani hiaskan cuppies (ada yg besar ada yg kecil) utk jiran kanan kiri yani. Knp? Saja je, salam ukhwah..wakakaka dh masuk 2 thn br nk salam ukhwah ...tarak guna punya jiran (aku la tu). Bukannya apa, dorg ni privacy sgt, so kitaorg pun macam takut nk tegur. Tapi disebabkan cuppies yg lebih ini, maka kuatkan hati pila jugak tekan loceng. Mula2 tekan pada pukul 1ptg..x de org buka..bagus2 pi study.Ptg pukul 4, jiran kanan balik ...masa bebudak ni sampai rumah, yani pun keluar pi tekan loceng.."ting tong" mamat saleh keluar dgn pakai t shirt, spender dan stoking je...ya allah, silau mata jap. Yani cepat2 beri kat dia sambil bg 2 -3 patah pktn kmdn chow. Jiran kiri tu, Yani bg masa lepas balik kelas pkl 7.30ptg. Kali ni punyg keluar mamat saleh tapi fully dresses.. x silau mataku..heheh. Kesimpulannya, dua2 mamat tu macam x caya yani bg cuppies, pandang yani 2-3 kali tu...wakakakakak..suka betul buat surprise gini..hobby gitu.


Thursday, 2-Apr-2009 17:42 Email | Share | | Bookmark
HARI TERAKHIR KELAS FINNISH 1

 
 
 
View all 24 photos...
NNTI UPDATE YE


Tuesday, 31-Mar-2009 20:48 Email | Share | | Bookmark
KEK AIS KRIM BUAT BDAY GIRL, AUNI !

Whipping cream strawberry
Roti bw putih segera
Kek aiskrim pertama ku
View all 10 photos...
Mama syg Auni..smoga jadi anak yg solehah tau dan jgn lupa jaga kakak, adik dan abah ye nanti.

Kek ni pertama kali buat sbb percubaan utk seseorg yg nk merasa..heheheh...1 time yani tahu dan rasa. Lain kali x nk pakai whipping cream yg dlm gmbr tu sbb cpt cair dan nk tambah ais krim lagi kat tgh tu br terangkat !!!. Ataupun kek tu buat 3 lapis ataupun kek buat nipis lagi.

Bila cari dlm internet ada byk jenis kek ais krim sampai x tahu nk cuba yg mana satu..heheh. Ada yg ais krim sepenuhnya, dimampatkan jadi bentuk kek. Ada yg guna adunan swiss roll yg kemudiannya potong ikut bentuk kek bhgn atas , bawah dan tepi. Ais krimnya penuh diletakan dalam kek tu. Dan yg paling last, mcm yg yani buat ni...buat mcm kek layer kat tgh, cuma jgn letak aising, letak ais krim..Inila dinamakan GILA AIS KRIM...wakakakaka!

Sorry Auni, kek ni x sempat hias lawa2 sbb mama dh nk kene pi kelas ptg ni. Auni mesti nk mkn dah sbb tgk pooh tu kan. Buttercream utk tulisan tu pun masih keras lagi sbb mama terlupa keluarkan awal..sorry ye darling..






Saturday, 28-Mar-2009 20:38 Email | Share | | Bookmark
MEEtING PELAJAR FINLAND KE 3 & BDAY AMIR, ANAK SURIA/AZREMI

 
 
 
View all 35 photos...
Meeting utk projek summer 09 ni. Masing2 membentangkan assignment masing2..heeheheh x de kredit aaaa...Suria volunteer buat kat rumah dia sambil menyambut bday anaknya, Amir. Thanx tuan rumah.

Thanx to Suria 4 d photos..aku cilok ye...


[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net