PAHIT MANIS DI FINLAND

By: chomel dvery

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Monday, 6-Apr-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
101 PROFESIONAL DECORATING SET WITH TOOL CADDY

101 PROFESIONAL DECORATING SET WITH TOOL CADDY (BOX)
101 PROFESIONAL DECORATING SET WITH TOOL CADDY (INSIDE)
101 PROFESIONAL DECORATING SET WITH TOOL CADDY (BACK)
View all 4 photos...
Heheheh sampai gak akhirnya, tapi kene ambil kat Vantaa. Imegresen tu x percaya harga barang pada dia tu, dia bole minta invoice. Tapi nasib baik hubby jampi sikit..wakakak. Mula2 nk beli brg yg teramat perlu tapi bila dikira2 balik baik ambil set ni penuh dgn brg yg x de gak dan berbaloi dgn harga shipping... dah seronok plak buat hiasan kek ni. Teringin nk keje kt bakery, tapi camne nk cari kt sini..hmmmm...




Monday, 6-Apr-2009 09:42 Email | Share | | Bookmark
'KONG'

 
 
Alahai bateri kereta yg baru beli tu 'kong' sbb terlupa padam lampu kereta dr hari sabtu ptg. Nampak gayanya bebudak ni x pi sekolah la....huhuhuh . Tima kacih Faizah/Muzamir sbb tolong memberi cahaya (jumper) kpd kereta ku...wakakakaka. Sbg balasan...hehehe..x dela...mmmg ada ole2 tu smlm x sempat siapkn. So, br siap kn td...byk sgt nk abiskn. Kebetulan korg dtg, itu rezeki. Rasalah fruit tart 1 time ku...

Lps tu, hubby pi Vantaa ambil cake tool box yg diorder dr ebay...heheheh...YESSSSS!




Sunday, 5-Apr-2009 15:18 Email | Share | | Bookmark
FRUIT TART..COBAAN

 
 
 
View all 13 photos...
Thanx to Brother Rozzan (http://rozzan.blogspot.com/2006/09/fruit-tart.html) 4 this lovely recipe...hehehe speaking plak kt sini.

Tapi x de tart mould jadi guna mould aluminium yg ada kt sini je. Coklat coating tu kene improve lg supaya x sememeh. Adunan krim kastard pun kena tmbah lg 1/2 adunan br cukup utk sume alas tart...heheheh biasala warming up dulu, dh tahu susah senang nk buat br bole budget masa. Yani lg suka makan tart ni lps keluar dr peti sejuk..bg yanila sedap lg. Buat tart ni kene byk part, lps tu nk letak buah tu pun problem sikit bg eden yg x kreatif ni..tu yg pakai sumbat je. Guna piping gel utk glazenya tapi kene tambah air sikit kot, kalu tak susah nk sapu.

Quote:
Fruit Tart

550 gm tepung gandum
250 gm mentega
50 gm pastry margarine
1 biji telur
100 gm gula icing
secubit garam

Cara
Mentega, margarine dan gula icing di pukul sebentar hingga rata. Masukkan telur & esen vanilla, dikacau rata lalu dimasukkan tepung gandum. Uli hingga sebati. Sejukkan adunan di dalam peti ais kira-kira 30 minit atau 1 jam sebelum menerapnya. Canai adunan dan terap, lalu diisikan ke dalam acuan tartlett. Cucukkan dasar adunan ini dgn garpu sebelum membakarnya dgn sudu 180 darjah selama kira-kira 25-30 minit. Sesudah masak, keluarkan dari ketuhar dan biarkan sejuk dahulu sebelum disapu dgn cokelat yg sudah dicairkan tadi.

Untuk Alas Tartlet
secukup chocolate block (for coating)- cairkan dgn kaedah 'double-boiling'

Krim Kastad
Bahan A
250 ml susu plain
50 gm gula
100 gm mentega
(Masak Bahan-bahan A ini hingga mendidih)

Bahan B
250 ml susu plain
40 gm tepung kastad
1 sudu makan tepung jagung
1 biji telur
sedikit esen vanilla
secubit garam

Cara Membuat Krim Kastad
Bahan-Bahan B ini dikacau rata dan tapis lalu masukkan ke dalam Bahan-Bahan A yg telah mendidih tadi. Didihkan lagi hingga masak.

Cara Menyediakan Fruit Tartlet
Ambil pastry tartlet yg telah disapu cokelat dan bubuh sedikit krim kastad. Susunkan dgn buah-buahan pilihan anda dan akhir sekali sapukan gel di atas buah-buahan tadi.

Buah-Buahan Hiasan
Buah kiwi, peach, strawberry, blueberry, raspberry, etc.

Gel/Jelly Glaze
1) Masak sedikit apricot gel dengan sedikit air lalu sapukan ke atas buah-buahan... atau 2) Masak 1 sudu makan instant jelly dengan 100 gm air hingga mendidih. Sejukkan sebentar sebelum digunakan.


Tart ni sedap & kurg manis.







Saturday, 4-Apr-2009 00:47 Email | Share | | Bookmark

coklat masakan
voi = butter, margerine/shortening
cream cheese philadelphia
View all 7 photos...

2 pilihan utk whipping cream





Friday, 3-Apr-2009 23:58 Email | Share | | Bookmark
SBLM & SLPS.....HALAL LIHA LEEPAVARA

Hubby dan dagingnya
Buat mak yg rindu kat kg ..tatapla wajahku
Cian Iris penat buat cake deco
View all 5 photos...
Nak citer sikit..

Yani drive ke rumah kak ct pkl 9.30 dr rumah dgn harapan Iris tido dlm keta dan x mengacau masa kelas nanti. Dah nak sampai umah kak ct br dia tido dan kebetulan masa pusing2 cari parking, parking x de plak tu, maka yani ambil keputusan drive balik ke rumah yani sbb itu je yang jalan yani tahu...heheheh . Yani drive balik sampai ke Prisma, masuk parking Prisma, keluar balik, kmdn drive balik ke rumah kak ct. Lena gak si kecil tu tido...syok je. Sampai rumah kak ct, ada plak parking, mmg rezeki la (slps menghabiskan duit minyak).

Bila dh kat bawah umah kak ct, yani cari hp, x jumpa. Alahai macam mana nk masuk, x tahu password bgnn. Yani lepak kat luar tu dlm 5-10 minit gakla, dh jerit kat luar (x de la kuat sgt), x de respond pun. Baru je yani bercdg nk pi bhgn tingkap dapur sblh sana, tetiba ada bunyi hp yani...eehhhhhhh...cpt2 selongkar bag, rupanya dlm poket bhgn dalam yg berzip tu rupanya terselit..ayang call..nasib baik sungguh..dptla call kak ct dan dapatla masuk. Cian kat Iris la..berangin kat luar tu walaupun cuaca br mula nk panas kn...

Balik dr rumah kak ct tu, yani call hubby tanya nk balik sesama tak....yela alang2 pkl 3 lebih kan. So, dgn ingatan yg kabur2 tu cuba mengingatkan balik jalan ke Otaniemi. Alhamdulillah sampai terus ke dpn bloknya.. Kitaorg balik tu sempat singgah Leepavara beli daging halal kat Halal Liha


[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net