PAHIT MANIS DI FINLAND

By: chomel dvery

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  [6]  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Friday, 17-Apr-2009 09:09 Email | Share | | Bookmark
BAJU RENANG MUSLIMAH / MUSLIMAH SWIMMING SUIT

Sedang yani melayari blog2 sesape ntah, terjumpa 1 blog pasal baju renang muslimah. Yani tertarik dgn design yg ada, kmdn yani buat comparison dgn baju2 renang muslimah yg lain..spt burqini. Dan yani dapati :

1) harganya jauh lebih murah
2) design2 nya lagi byk
3) boleh buat ikut ukuran badan sendiri
4) baju budak pun comel2
5)bhgn kepalanya yg ada 3 gaya...
6) bajunya yg x nmpk wet bila pakai especially jenis DD,SP dan SC
7) materialnya sama dgn baju renang biasa..
bajunya yg menutup badan kecuali kaki, tapak tangan dan muka menyebabkan badan tidak terlalu terdedah pada kesejukan..

hehehhe...promote lebih nampak..x dela..tapi ini sudah jadi berita bagus utk kita org islam..apa salahnya melabur 1 baju yg menutup aurat terutama sekali bila pakai dlm air, jadi lepas ni x de la segan2 nak masuk air dgn bebudak...maknya pun nk seronok gak.. Apalagi lepas beli baju renang ni, boleh terjah Puuhama ke swimming pool ke atau Sunway Lagoon sambil bergaya..

ini linknya..

http://islamicbajurenang.blogspot.com


Sunday, 12-Apr-2009 16:01 Email | Share | | Bookmark
JLN2 HELSINKI...SEMPENA CUTI EASTER

 
 
 
View all 30 photos...
CITER UPDATE NNTI


Saturday, 11-Apr-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
BOWLING 2 @ Gr8, Espoo

 
 
 
View all 21 photos...
Hubby 1 time try bowling dan performance nya marvelous!!! Kedratnya yg kuat...heheh..tgk dh ketagih plak kan..Itupun bila yani ckp x nk pi kalu dia x main..huhuh ugutan tu...x best la kalu dia x main...


Saturday, 11-Apr-2009 07:17 Email | Share | | Bookmark
BLUEBERRY CHEESE TART

 
 
 
View all 6 photos...
Smlm buat blueberry cheese tart..teringin gitu. Asyik teringin nk buat benda baru je...so, yani pinjam resepi dr http://rinnchan.fotopages.com/?entry=1149209. Thanx sis rinnchan.
Mmg sedap, cheese cair dimulut disulami dgn rasa blueberry yg masam sikit..heheheh. 1 adunan dapat 20 biji tart. Yani x de acuan tart yg kecil tu, so terpaksa guna acuan alumunium yg ada kt sini. Takde rotan, akar pun berguna. Tu sbb bentuk tart nya x secantik yg sepatutnya. Yani pun masih belum pandai ukir blueberry nya supaya bercorak..hmmm. Mana nk beli acuan tart ye? Cari kt ebay x de....suruh adik cari kt Msia, dia x jumpa...

Quote:
The risen filling will eventually sink when the tart gets cold and will nicely set at level with the pastry ring.

BLUEBERRY CHEESE TART

Bahan-bahan:
Untuk doh pastri
125gm butter
40gm icing sugar
1 biji telur
220gm tepung gandum
1/2 teaspn esen vanila

Kaedah penyediaan:

1. Satukan semua bahan dan uli sehingga menjadi doh.
2. Ambil sebahagian kecil doh dan tekankan dalam acuan tat. Sila rujuk gambar di atas.
3. Cucuk-cucuk pastri menggunakan garpu dan bakar doh pastri selama 8-10 minit atau sehingga separuh masak pada suhu 175 darjah cel.
4. Sementara itu sediakan bahan isian cheese.

Bahan Isian cheese:
250gm cream cheese
3/4 cwn gula icing
1 biji telur
1/2 cwn whipping cream
1 camca teh esen vanila
Blueberry filling secukupnya
*Nota:Sukatan Isian cheese ini sebenarnya boleh cater utk dua sukatan doh pastri di atas. Jadi, sekiranya anda hanya ingin membuat sedozen tart kurangkanlah sukatan ini kepada separuh.

Kaedah penyediaan:
1. Pukul cheese dan gula icing hingga sebati.
2. Masukkan esen vanila dan telur dan whipping cream.
3. Teruskan memukul adunan sehingga kelihatan berkrim.
4. Tuangkan adunan secukupnya ke dalam pastri separuh masak tadi dan sudukan blueberry filling
di tengah-tengahnya.
5. Masukkan kembali ke dalam oven dan bakar selama 15-20 minit pada suhu 175 darj cel.Sejukkan sebelum dialih dari acuan dan diletak dalam papercup.





Thursday, 9-Apr-2009 19:23 Email | Share | | Bookmark
FRESH FRUIT CAKE

 
FRESH FRUIT CAKE
 
View all 5 photos...
1 try gak buat fresh fruit cake ni..saja menghabiskan buah2an kt rumah ni. Ni sponge cake yg letak buah strawberry didalamnyadan diselaputi dgn whipping cream serta buah2an yg lain. Resepi ambil dr http://chowtimes.com/2006/12/23/fresh-fruit-cake/ ..thankss
Quote:

Fresh Fruit Cake
Ingredients
* 4 eggs
* 1/2 cup sugar, divided
* 1/2 teaspoon baking powder
* 1/2 teaspoon cream of tartar
* 1/2 cup cake flour
* 3 tablespoons vegetable oil
* 1/4 teaspoon vinegar/lemon juice
* 50ml milk
* fresh fruits - strawberries, cantaloupe, kiwi fruit
* 1 cup whipping cream
* 3 tablespoons icing sugar

Instructions for making the sponge cake
1)Preheat oven to 350F.
2)Sift the cake flour together with the baking powder twice to airate the flour.
3)Separate the egg yolk from the white and put in two different bowls.
4)In the bowl with the egg white, add the cream of tartar and vinegar and beat until thicken. Add 1/4 cup of sugar and beat further until the mixture shines.
5)In another bowl, beat the egg yolk with the remainder 1/4 cup of sugar until the sugar dissolve.
6)Add milk and vegetable oil into the egg yolk mixture and stir to mix well.
7)Gently fold in the cake flour mixture into the egg yolk mixture.
8)Gently fold in 1/3 of the egg yolk flour mixture into the egg white until blend. Repeat with the remainder of the egg yolk in 1/3 portions.
9)Pour the mixture into g greased or parchment paper lined 8″ circular cake pan for the Fresh Fruit Cake or 10″x15″ jelly roll pan for the swiss roll.
10)Bake the cake in the preheated oven for 25 minutes for the circular cake pan or 16 minutes for the jelly roll pan.
11)Remove the oven and invert the cake on a parchment paper to cool. It is very important to let the cake to cool completely before frosting.

Instructions to assemble the Fresh Fruit Cake
1)Cut the kiwi and cataloupe into thin slices.
2)Cut the strawberries into thin slices, reserving a few whole strawberries to decorate the center part.
3)Beat the whipping cream and the icing sugar together until thicken.
4)Cut the circular cake into three layers.
5)Spread the whipping cream on the surface of the bottom layer and top with strawberries ices (or your desired fruit). Spread whipping cream on a second layer and place it on top of the first layer.
6)Top the second layer with slices of cantaloupe. Spread whipping cream on the last layer and place it on top of the second layer. Spread whipping cream on the sides of the cake.
7)Decorate the top of the cake with more nicely cut slices of fruit. Place the cake in the refrigerator for at least half and hour before serving.


Hari ni buku Wilton course 1,2,3, fondant dan wedding sampai terus kt peti pos rumah. Order dr ebay. Buku2 wilton course tu kalu kt Msia, kene ambil kursusnya dulu br dpt, x de jual gitu je mcm dlm ebay. Hehehehhe lps ni bolelah try. Mungkin nk try buat bunga guna meringue powder plak...keras sbb royal icing, cuma larat ke nak tunggu berhari tu supaya keras....kita tunggu....





[<<  <  1  2  3  4  5  [6]  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net