PAHIT MANIS DI FINLAND

By: chomel dvery

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Saturday, 9-May-2009 16:22 Email | Share | | Bookmark
APAM KU X MEKAR & MEREKAH..HUHUH

sblm dikukus
 
 
View all 7 photos...
Try buat apam hari ni tapi x merekah dan rasanya x segebu2nya, tapi adala gebu sikit. Faham tak? x faham x pe...x kene denda. Lepas tu, yani x leh kukus 2 tingkat sbb air dr tingkat ke2 meleleh kene tingkat 1.Hehehe, lgpun pengukus yani kecil..huhuhu dan x de bekas apam. So, guna bekas alumunium cupcakes yg besar je. Berikut adalah kemungkinan2 apam x mekar/x terbelah dan x gebu gila:

1) X cukup kembang bila pukul telur dan gula
2) Masa masuk tepung, speed mixer laju. Sepatutnya perlahan kmdn naikkan balik speed.
3) Susu segar bukan berada di room temperature.

Heheheh..ini nota yani. So, lain kali bole buat lagi.Tapi bebudak ni laju je mkn, Iris pun suka.

Resepi dr myresepi (http://www.myresipi.com/top/detail/2790) . Thanks tuk guru, cuma anak murid ni x buat dgn teliti. Nanti nk try lagi. Guna bekas besar tu boleh dapat 28biji.

Quote:
Bahan-bahan ( Dalam 50 biji papercup kecik )

* 250 gm gula (kurangkan kalau tak nak manis sangat)
* 2 biji telur
* 1 sudu kecil esen vanilla
* 200 ml susu segar
* 300 gm tepung gandum
* 1 sudu kecil ovallate
* Pewarna (ikut suka)
* Acuan kertas (paper cup) secukupnya

Cara-cara

1. Panaskan kukusan. Sebaik-baiknya, bungkus penutupnya untuk mengelakkan air dari jatuh ke atas bahan kukusan nanti.
2. Pukul telur bersama gula hingga kembang dan gebu.
3. Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
4. Masukkan ovallate dan pukul lagi.
5. Masukkan tepung dan susu berselang-seli sambil dipukul sehingga gebu.
6. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian (ikut pewarna yang diinginkan, jika nak guna 3 warna then bahagikan kpd 3 bahagian).
7. Masukkan pewarna dalam setiap bahagian dan kaupbalikkan hingga warna sekata.
8. Masukkan setiap bahagian warna kedalam piping bag yang berasingan(atau plastik bersih dan potong sikit bucunya).
9. Letakkan paper cup ke dalam acuan apam dan picitkan setiap bahagian warna ke dalam paper cup tersebut.
10. Kukus selama 10 - 15 minit (bergantung kepada saiz paper cup).





Sunday, 3-May-2009 17:06 Email | Share | | Bookmark
OUTING & TERLANJUR KE IKEA

 
 
 
View all 31 photos...
Pergi outing ke tmn permainan rumah Rashdan/Atie. Saja pi main ngan Sabrina, Zahirah dan Sakinah. Lagipun nk hantar blueberry cheese tart, order dr Atie. Lupa nk ambil gmbr sbb sibuk nk keluar..sayangnyaaa. Skjp je lepak dr pkl 3ptg ~ 4.15ptg, kmdn pi Ikea. Faizah nk pi beli langsir dan Yani nk pi beli tisu murah dan bekas air...niat awalnya la. Tup2...dgn Yani sekali beli langsir sbb eur1.95/meter kn...hhhhhhhhehehehehe..bole gitu langsir raya...wakaakakak. Tq ayangggg....






Sunday, 3-May-2009 09:39 Email | Share | | Bookmark
SUSHI & BINGKA UBI KAYU

SUSHI RICE & SEAWEED
RICE VINEGAR & WASABI
 
View all 12 photos...
Masakan suka2 hari ini ialah sushi dan bingka ubi kayu...

Bingka ubi kayu, kegemaran hubby dan kali ni dia buat sendiri ikut resepi maknya (sukatan main agak2). Mula2 nk ikut resepi yani bljr, lps tu dia dh mula ikut kaedah mak, jadi terus la guna resepi mak...kitaorg mmg x leh bersama2 didapur, kang berselisih resepi..heheheh. Bingkanya jadi cuma nk kene tebal lagi...apa2pun congratzzz ayang. Ubi kayu yg telah diparut ada dijual di kedai Ai Ling. Beratnya 1kg tapi bila dh diperah dptla dlm 750gm.

Sushi ku plak mmg rasanya mcm pernah ku rasa sebiji dgn yg kat Jusco Tmn U. So, kira jadila kan cuma ketebalannya perlu dikurangkan. Lain kali , jgn lupa beli crab stick / kayu ketam...wakakakakaka..

Dari apa yg aku tahu dr blog kekawan yg kt UK, cuka beras brand Yutaka ni elok sbb x de alkohol. Itu yg penting..halal. Barangan utk buat sushi ni sume, yani beli dr Prisma Olari je. Yg x de adalah bamboo mat tu, yani tibai rolling guna plastik roti canai...heheheh. Biasala kan, kene kreatif sikit kat tpt org (sbnrnya x jumpa). Dpt guidance dr http://damiacyan.multiply.com/journal/item/33. Thankssss.


Quote:

Nasi sushi

3 cup (masak mcm nasi biasa).Cuma masa dah masak tu, yani tambah 6 sudu kecil cuka beras, 1 1/2 sk garam dan 1 1/2sk gula.

Cara gulung:
1) Letak plastik.
2) Kmdn letak nasi sushi atas seaweed. Penyekkan dgn tgn yg basah sedikit supaya senang.
3) Letakan timun @ telur goreng dadar @ salmon @ tuna mayonis @ crab stick. Susun memanjang.
4) Mulakan gulung sambil mampatkan/tekan dgn kuat supaya padat.
5) Potong bulat2.
6) Makan..bole cicah dgn sos kicapnya (yani x beli..huhuh) @ wasabi (pedas mcm makan bahan kimia) @ mayonis (ini yg dorg tibai sampai licin)

note: nasi percubaan ni cukup utk buat dlm 2 roll sushi

Kalau buat yg nasi kepal2 tu, letakan mayonis sikit sblm letak telur @ timun @ udang @ salmon. Kmdn, bole lilit dgn seaweed










Friday, 1-May-2009 18:09 Email | Share | | Bookmark
BBQ PARTY @ ESPOO KESKUS

 
 
 
View all 47 photos...
NNTI UPDATE





Friday, 1-May-2009 17:56 Email | Share | | Bookmark
AGAR2 PELANGI UTK BBQ PARTY

 
Rainbow jelly
Agar-agar pelangi
Bila la nk sampai acuan agar2 ye dr Msia...kalu tk mesti dh bole buat bunga2an atas agar2 ni...Walaumacammanapun, berjaya gak buat agar2 berwarna warni.Tak yah tunggu lama2 utk keras, sekejap je. Sebelum tu cuba buat agar2 semangka tapi x jadi sebab x sebati....hmmmm lain kali la buat. Suka agar2 ni sbb ada rasa lemaknya. Sesuai utk cuaca yg mula panas. Cesss pandai2 je aku ni. Itu pendapat aku la.

Agar2 ni, yani buat atas 2 acuan. 1 acuan yg berlubang tgh dan 1 lagi guna acuan roti (bread loaf). 2 acunan ni buat drpd 1 paket serbuk agar2 . Byk tu..heheheh. Guna perasa strawberry, pandan, mango, santan & pewarna jingga.

Resepi rujukan dr http://www.myresipi.com/top/detail/4453 . Thanx Aziemas. Tapi Yani ada adjust sikit dr segi sukatan sbb guna 1paket serbuk agar2 yg beratnya 25gm utk 3 liter air.

Quote:

Bahan-bahan
Bhn A
* 12.5 gm serbuk agar2
* 1500 ml air
* 210 gram gula
* Pewarna- hijau, merah dll

Bhn B
* 12.5 gm serbuk agar2
* 500 ml santan (guna 1 santan kotak)
* 1000 ml air
* 210 gram gula
* 1/2 sudu teh garam

Cara-cara

1. Masak bahan A hingga hancur- kecuali warna

2. Kemudian tapiskan..letak dlm mangkuk.Biarkan dlm bekas lain (kaedah double boiler) @ biarkan dgn api kecil

3. Masak bahan B hingga hancur - kecuali santan & garam

4. Dh masak..masukkn santan dan garam..didihkan sekejap shaja. Buat spt bhn A - tapis letak dlm mangkuk..biarkan dlm bekas lain ( double boiler) @ biarkan atas api kecil

5. CARA MELAPIS: Sukat 250 ml agar2 (A) letak pewarna..masukan dlm loyang..biarkan dlm 5 minit @ agak keras .(Sukatan utk setiap lapis ikut bentuk bekas @ suka hati nk design ye)

6. Lapisan pertama dh agk keras.lorek2 permukaan agar2 yg dh agak keras td dgn garfu supaya lapisan akan melekat.sukat lg 250 ml agar2 (B) tuang dlm loyang..biarkan dlm 5 minit

7. Ulangi langkah 5 & 6...hingga habis..tp setiap kali turn agar2 (A) kena letak pewarna..ikut sukalah nk letak warna apa..TAPI jgn lupa setiap lapisan yg dh keras mesti dlorek2 dgn garfu. agar2 (B) tetap clear warna putih santan je...ala2 mcm kek lapis

8. Sapa2 yg tak suka manis sgt blh adjust rasa dia...





[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net