PAHIT MANIS DI FINLAND

By: chomel dvery

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  [3]  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Thursday, 21-May-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
SANTAI @ MATINKYLA BEACH, LUUKKI, SERENA & TAPIOLA SWIMMING POOL

Thanks Rashdan buat event kat pantai ni. Syg sikit, masa kita pi tu, cuaca sejuk dan berangin. Tapi masih sempat mkn, main volley ball, tgk angsa dan jln2 situ. Situ ada sewa kayak, tapi sbb sejuk dan mcm nk hujnm x beranila. Lain kali 4 sure, yani naik punya.


Sunday, 17-May-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
JLN2 HELSINKI 2

NOTA DULU NNTI UPDATE LG

Sepatutnya pi Linnanmaki tapi tutup sementara sampai pkl 1 tgh hari utk event Koff. Hampehh betul, nk menunggu lg 2 jam. Kmdn singgah sebelah, Sea Life. Alamak mahal la plak. X jadi gak, ambil gmbr kt luar je dan mkn ais krim sblm tunggu tram utk ke Jeti Suomenlinna. Sempat snggah Market Harbour kt situ, mcm2 ada...tapi x sesuai ngan taste yani.

Pi Suomenlinna utk berkelah dan mkn2 di kaki bukit yg curam. Nasiib baik x tergolek..heheheh. Hubby masak mee goreng dan cekodok pisang. X masuk pun kat dalam kawasan kubu Suomenlinna , jln2 kt tempat kopi dan tepi tebing je.

Balik naik train dr stesen keretapi Helsinki ke Leepavara tpt letak keta. Balik rumah, masing penat sgttttt. Yela mana taknya, dpt merasa naik train & tram lagi sekali buat kali ke2.hehheh


Saturday, 16-May-2009 19:06 Email | Share | | Bookmark
DEMO MASAKAN FIN-MSIA ASSOC. 2 (MASAKAN FINLAND)

MENGGULI TEPUNG
MASAKAN FINLAND
PULLA
View all 30 photos...
Chef Masakan Finland: Erkki Miettinen (suami Laimes)
Ahli2 yg aktif:
1) Swee Lan
2) Shahnon
3) Tentula Yani..hehheheh
4) oppsss lupa..Laimes

Masakan:
1)Salmon Pie (scroll gmbr utk resepi)
2)Rriisipirakka
3)Pulla
4)Donut

Thanx Erkki & Laimes...akhirnya dpt la belajar 1-2 masakan Finland.

Sorry gmbr2 yg blur tu dr hp sbb bateri kamera dh weak...huhuh




Saturday, 16-May-2009 14:01 Email | Share | | Bookmark
HAPPY BDAY JOONAS...KEK SMILE

SMILE CAKE
KEK SENYUM
KEK SMILE
View all 6 photos...
Kek 'rich choc moist' ni mempunyai 3 lapisan ganache dan dihiasi dgn buttercream, ganache coklat dan cebisan almond. Mesti moist gilala..hahahahha. Aku plak yg terliur...huhuhu....




Monday, 11-May-2009 05:56 Email | Share | | Bookmark
BDAY SYAZA YG KE7.

kek yg dipotong 3
 
marzipan @ finland
View all 18 photos...
Happy bday Syaza...sayang anak mama..Bday Syaza jatuh hari yg sama dgn Hari Ibu. Syaza buat klip bunga dan Auni buat kad. Yani nk ambil gmbr tapi klip bunga tu hilang la plak. Lain kalila jawabnya. Kali ni kitaorg buat kek dan pulut kuning. Iris suka gile pulut kuning..siap panjat kerusi nk ambil sendiri.

Yani try buat kek coklat ikut resepi Ida Bakery. Kek tu sesuai utk kek fondant (bg yani la) sbbnya ia 'compact' sama dgn resepi kek coklat Yasmin Baking Project. Bukan jenis spongey mcm Mamafami. Kek tu tinggi dan yani bole bahagi 3 tanpa pecah...hehehe mungkin sbb yani guna 'cake leveler'. Senang sungguh pakai tu.

Ni pun 1 time try buat lukisan atas marzipan yg telah siap yg dijual di pasaraya sini. Yani berani ambil yg x berwarna atau hijau sbb yg warna merah dan kuning x halal. Sepanjang kajian yani bila baca blog2 org Finland yg buat kek, dorg selalu buat kek guna marzipan (bhgn atas kek) dan whipping cream sbg hiasan. Jadi, yani try buat kali ni dgn guna resepi kek baru gak. Marzipan tu kalu bole bg tebal sikit jika kek gelap dan 1 btg tu bole guna byk kali, yani guna pun 1/3 je. Lps tu yani lukis dan warna guna pewarna gel. Little mermaid yani x menjadi part muka dan jari sbb kt situ kene halus sikit dan yani guna pencungkil gigi je. Ni yg buat nk beli 'edible pen writer' ni. Hehehe. Ganache yg yani letak antara lapis pun, yani terbuat pekat..mmg chocolaty sungguh. Apa2 pun tahniah utk diri sendiri sbb berjaya jugak try...



[<<  <  1  2  [3]  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net