PAHIT MANIS DI FINLAND

By: chomel dvery

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  8  9  10  11  12  13  14  [15]  16  17  18  19  20  21  22  >  >>]    [Archive]
Sunday, 15-Feb-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
DELICIOUS CHOC CAKE WITH FRESH CREAM & PEACH

x cukup lepaan sbb dh letak kt dlm kek tu..kene buat 2kali ganda
 
Ptg ni rasa mcm nk mkn kek aje...try buat 'delicious choc cake' dgn topping fresh cream + gelatin dan buah peach. Ni sebenarnya, korek apa yg ada kt umah je jadi serba tak cukupla.. Yani try whipping cream + gelatin tu tapi x jadi sbb mungkin whipping cream yg ada bukan sama yg kak suzinor guna tu. So, kene cari yg lain la...hmmmmm masalahnya brg2 kat sini bahasa Finnish/Suomi...geramnyaaaa. Maka, yani pun tibai je apa yg ada sbb nk try resepi kek ni sesuai tak untuk jenis filling nya ni...yela mcm ala2 kek black forest gitu....Hasilnya mmg sesuai. Cuma nk kene cari jenis whipping cream lain la plak...hmmmm mana nk godek ni...

Tapi kek ni abisnya dlm masa sehari je...lagi cepat dr kek2 lain...

Resepinya dr mamafami fp..thanxxx mamafami 4 d resepi....http://mamafami.fotopages.com/?entry=682178

Quote:
DELICIOUS CHOCOLATE CAKE

3 eggs separated
120 g flour
175 g sugar
60 ml oil
125 ml hot water
24 g cocoa powder
2 teaspoons baking powder
a pinch of salt
5 ml vanilla essence

Method :
- Sift flour, baking powder and salt together
- Mix cocoa and hot water and allow to cool
- Combine egg yolks, oil, sugar, vanilla and cocoa mixture
- Add this to dry ingredients and mix well.
- Whip egg whites till stiff and fold lightly into mixture.
- Bake in a pre-heated oven at 180 C for 40 to 45 minutes.


Sunday, 15-Feb-2009 06:05 Email | Share | | Bookmark
PERJUMPAAN STUDENT MALAYSIA FINLAND YG KE 2 @ UMAH SURIA AZREMI

Auni br lps demam tapi masih ada selsema
Azremi Suria
 
View all 34 photos...
Perjumpaan kali ke2 ni mengalu2kn kedtgn keluarga Suria Azremi plak dan membincangkan pasal laman web student serta perancangan aktiviti2 yg bole dilakukan pada masa akan dtg. Hahahah...macam setiausaha la plak..

Menu yg ada ialah:
1. Serawa durian & pulut
2. Soto
3. Roti sosej
4. Lasagna
5. Kebab Avaruuskatu
6. Jus buah & kopi susu

Gmbr mknn lupa nk ambil sbb asyik ambil mknnn..heheheh..thanxxx tuan rumah

Ni ada tambahan gmbr dr photographer2 yg lain...Jasmi, Haszlee & Suria


Monday, 2-Feb-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
PALOHEINA 2 ROUND

Kitaorg pi lagi dgn family Muzamir main sliding tu, nk lepaskan gian. Yani, Faizah & Muzamir berjaya sliding dr tempat yg paling tinggi sekali...seronot tu mcm F1. Tapi sabtu tu ramai org siap ada rombongan budak2 sekolah lg..penuhla pulak. Sayang seribu kali sayang, kamera masing2 tinggal jadi x de gmbr la..heheheh sorry


Sunday, 1-Feb-2009 15:15 Email | Share | | Bookmark
SKIING & SLIDING @ PALOHEINA, HELSINKI, FINLAND

Snowtime!
Ski dsblh keta kesayangannya
Iris dilepaskan dr bukit rendah..senyap jeee
View all 6 photos...
Kitaorg bertolak dr rumah pukul 8.50pg, pergi ambil Jasmi kt TKK . Oleh sbb 1 time pergi, maka kitaorg pun bertolak awal. Lagipun janji dgn Rashdan pukul 10pg kat 'Hill Slope'. Paloheina dekat gak, lebih kurang 20 minit kalau jln 'clear'. Sampai sana, kitaorg melilau gak cari 'Hill Slopes' sbb tptnya luas, papan tandanya dlm bhs Finnish dan kitaorg awal la plak.

Bila jumpa tptnya, apalagi kitaorg mulala meluncurrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr dr bukit rendah ke bukit tinggi. Gerun gak sbb ada lekuk2 gak kt situ. Tak lama kmdn, Rashdan dtg ngan Liana & hubbynya. Kasi dorg cuba 'slide' tu sambil ambil video buat kenang2an. Lepas tu br pi tpt sewa peralatan ski..dorg pi dulu sbb Yani kononnya x nk pi tinggalakn 3 anak dara ngan abahnya. Tapi nk try gak, kitaorg menyusul dr jauh.

Yani sewa peralatan ski dgn harga eur15 utk 2 jam. Situ, bole sewa dr 2 jam, 24 jam dan seminggu. Org tu akan minta ID, tanya tinggi dan berat...

Rashdan jadi tuk guru yg berdedikasi mengajar 4 org anak muridnya dr cara pakai sampaila cara jalan...sume ikut blkg masing2 macam gerabak keretapi...heheh..tapi sebenarnya mmg dh ada track/bekas org lalu. Ada 2 set track pergi dan 2 set track balik (yg Yani perasanla). Oleh kerana, kitaorg agakkkk 'slow', org lain yg laju terpaksa 'overtake' guna track lg satu...hehehhehwakakakkakakak.. . Yani x pi jauh, skjp je kmdn mintak kebenaran tuk guru nk pusing balik sbb cian kt hubby.

Yani jumpa keluarga Faizah/Muzamir & Syaza kt sblh tpt sewa ski. Dorg sempat ambil gmbr dgn ski ...hehehheheh x nk plak cuba pakai...x pe lain kali ye kita dtg lg.

Iris tido dlm keta, jadi yg lain (geng Faizah dan anak2ku serta hubby) pi main lagi 'Hill Slopes'...sambil menunggu geng ski...hehehhe. Pkl 12.15 tghari, kitaorg dh dlm perjalanan balik...

Pendek kata : SERONOKKKKKKNYAAAAAAAAA!!!! NK LG !!!!





Friday, 30-Jan-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
DISNEY ON ICE - PRINCESS CLASSIC @ HARTWELL ARENA, HELSINKI, FIN

Tpt parking yg bykkk
 
 
View all 27 photos...
Family Yani, family Faizah, Kak ct, Era, Ika, Nazira & Nina berkonvoi ke Hartwell Arena, Helsinki utk melihat pertunjukan skating semua princess2 Disney On Ice. Keta Yai terrrrr miss 1 traffic light dan endingnya family Yani SESATTTTT. Dahla lambat skrg bertambahlah lg lambt. Sorry kekawan ye, kesilapan teknikal byk berlaku. Thanx Zack sbb menyelamatkan keadaan..hehhe Kitaorg sampai sana pukul 6.15 ptg rasanya, pertunjukan dh bermula pukl 6. Lgpun mmg janji kt umah Kak ct pukul 5ptg sbb nk lepaskan sembahyang maghrib pukul 4.30ptg. Sembahyang kt Finland ni mmg selalu kene tgk jadual, berubahhhh jeeee.

Sampai sana, geng Kak ct dan Nazira pi lower level sbb kotak 116 tu bawah, dekat ngan ring skate tu. Kitaorg kene pi tingkat atas sebb kitaorg kat kotak 315, walaupun atas tapi sbb kt tgh nampak clear la. Pertunjukannya FANTASTIC ! BOOMBASTIC!..Dgn bapak2 budak terpesona gitu....Muzamir mcm nk pi lagi je..Bole! Bole!

Kalu kt Msia ni, mesti beratus harga tiketnya. Kat Finland ni, harga plg murah utk org dewasa EUR27 dan kanak2 EUR18 (2thn ke atas). Tapi kalu convert pun, capai gak beratus...hehehhe so, jgn convert hehehhe.....pengalaman seumur hidup. Masa rehat 15 minit, pi beli ole2 utk bebudak ni...mug plastik Mickey Mouse yg berisi ais beserta manisan (yg x manis) ...dan harganya EUR10....alahai anak omak...dh, jgn minta apa2 lg.

Iris suka tgk show tu siap tepuk2 tgn dan tunjuk2 kt ring skate tu lg.....Syaza pulak asyik menyorok bila org jahat keluar...Auni sibuk nk makan biskut dan asyik tertendang kepala org depan...ish..ishh..ishh. Hubby plak kaki dh sakit sikit sbb tempat letak kaki tu sempit sgt. Kalu koragtgk, mmg kecil, bole jatuh bila2 je...risau tgk bebudak ni. Yani pun rasa x stabil mcm nk jatuh je..dhla tingkat atas, kalu jatuh tu ..hmmmmm gerunnnnnnnn



[<<  <  8  9  10  11  12  13  14  [15]  16  17  18  19  20  21  22  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net