PAHIT MANIS DI FINLAND

By: chomel dvery

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  7  8  9  10  11  12  13  [14]  15  16  17  18  19  20  21  >  >>]    [Archive]
Saturday, 28-Feb-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
BLUEBERRY CHEESECAKE, SATAY & GENG STUDENT MELAWAT ADREANA

Bluberry filling ku ..dr Prisma
Nila satay thailand yg ada cop halal...beli @ Prisma, Iso Omena
 
View all 13 photos...
Hari tu x dpt jumpa org bersalin, skrg br dpt jumpa ramai2 dgn family Faizah, family Suria dan family Mimi (tanpa Haszlee). Kebetulan mmg teringin nk buat cheesecake yg belajar dr Jerlene dulu tu dan terjumpa flling blueberry kat Prisma smlm, maka apalagi singsing lengan buatla Blueberry Cheesecake (ubahsuai dr resepi cheesecake yg original). Yani letak sesudu blueberry tu dlm adunan dan slps masak, letak kat atas kek tu sbg topping. Disekeliling kek, yani deco guna whipping cream+gelatin. Kmdn, froze kn supaya x cpt cair.

Ni ada gmbr kotak satay halal Thailand yg Rashdan "announce"kan dulu. Harganya nak dekat EUR7. Thanx Rashdan 4 d info.

..nanti update resepi, letak gmbr dulu ye......




Saturday, 28-Feb-2009 09:00 Email | Share | | Bookmark
Telatah Iris

Dlm besen
 
tgk matanya tu
View all 13 photos...


Wednesday, 25-Feb-2009 11:51 Email | Share | | Bookmark
1 TAGGED

Ni skrg ramai yg main tagged ni..yani ni bukan x nk jawab..tapi ambil masa nk fikir dan duduk lama dpn komputer. Jawab yg ni pun siap sambung lps tido mlm...ish..ish..ish..
Kak ct punya tagged dulu pun asyik lupa nk jawab, br start dah kene buat keje lain..asyik lari2 je ke dapur dan bilik sblh. Sorry yek Kak ct...ni punya tagged pun dr Faizah, sorry lambat jawab dan jawab plak dalam fp ni (sepatutnya fb). Semoga berpuas hati..heheeh. Thanx.

Quote:
Let's see how much you remember!

1. WAS YOUR FIRST PREGNANCY PLANNED?
plan? maksudnya nk pregnant ke x nk pregnant? yani mmg nakkkkkkk sgt pregnant sbb tgh fresh lagi kan..hahahahahahh

2. WERE YOU MARRIED AT THE TIME?
mula2 nk pregnant sblm kawin..tapi x dpt...WAKAKAAKA...bole tak ckp gitu...siot je..sah2 dh kawin la...

3. WHAT WERE YOUR REACTIONS?
seronottttttttttttttttttttttttttt

4. HOW OLD WERE YOU?
mmmm...br 2 hari lps masuk 24 thn..hehehheh

5. HOW DID YOU FIND OUT YOU WERE PREGNANT?
pregnancy test la...masa tu asyik nk beli je test kit tu..

6. WHO DID YOU TELL FIRST?
of course la teman sekatil...

7. DID YOU WANT TO FIND OUT THE SEX?
50-50...

8. DUE DATE?
10.05.2002

9. WHEN WAS YOUR CHILD ACTUALLY BORN?
6.25pm exactly on d due date...mungkin berkat mkn salindah product

10. HOW MUCH DID YOUR CHILD WEIGH?
3.5kg

11. DID YOU HAVE MORNING SICKNESS?
Yup, I vomitted every morning

12. WHAT DID YOU CRAVE?
Air tembikai buatan kedai...yg hubby buatkan kureeeeengggg sedap sbb x semerah kedai..hehehhe memilih betul baby ni

13. WHO/WHAT IRRITATED YOU THE MOST?
Sapa lagi kalu bukan hubby...eeeee....yani x suka bau badan dia walaupun dh abis sental..

14. WHAT WAS YOUR FIRST CHILD'S SEX?
Gegal...

15. DID YOU WISH YOU HAD THE OPPOSITE SEX OF WHAT YOU WERE GETTING?
Dulula kalu bole nk laki supaya dpt jaga adik2 pompuannya....tapi x mengharap asalkan yg kuar tu sihat

16. HOW MANY POUNDS DID YOU GAIN THROUGHOUT THE PREGNANCY?
entahlah ..x berani nk timbang..gerunnnn

17. DID YOU HAVE A BABY SHOWER?
No...baby kuar dulu br bole shower...hahahahahha...

18. WAS IT A SURPRISE OR DID YOU KNOW?
Asyik tunggu period x dtg je..asal x dtg je, check...

19. DID YOU HAVE ANY COMPLICATIONS DURING YOUR PREGNANCY?
alhamdulillah x de...

20. WHERE DID YOU GIVE BIRTH?
Pusat Perubatan Universiti Malaya, KL

21. HOW MANY HOURS WERE YOU IN LABOR?
Ntahla..contraction dh start pukul 12tgh malam 10/5/09 sampaila pkl 6.25 ptg..

22. WHO DROVE YOU TO THE HOSPITAL?
My parents, hubby on d way dr Johor.

23. WHO WATCHED YOU GIVE BIRTH?
Nurses, doktor pelatih & bidan..semunya jd tukang sorak kt situ..tahu2 jela

24. WAS IT NATURAL OR C-SECTION?
Natural...alhamdulillahhh selamat.

25. DID YOU TAKE MEDICINE TO EASE THE PAIN?
Rasanya x de...x perasanla sbb rasa contraction tu ada je..

26. WHAT DID YOU NAME HIM/HER?
Syaza Kamarizan....maknanya keharumanku, walaupun skrg asyik susah nk suruh dia mandi kan..tapi bila dh masuk bilik air, susah nk kuar plak.

27. HOW OLD IS YOUR FIRST BORN TODAY?
6years, 9 months & 16 days


Sunday, 22-Feb-2009 19:08 Email | Share | | Bookmark
HAPPY BDAY SAKINAH & BELATED BDAY ZAHIRAH - KEK MADAGASCAR

Lepaan yg agak licin..hehhe
Italian Meringue Buttercream Yochana
Nak buat transfer, tapi salah teknik..
View all 9 photos...
Kek kartun Madagascar utk 1 order dr pelanggan 1...anak2 Faizah. Thanxxxxx. Ada lagi satu kek spare utk anak2 ku yg asyik melihat kek org lain...Kek yg ke2 tu sbg kek latihan basketweave dan bunga. Itupun nk abiskan buttercream yg dh berwarna.

Mula2 nk buat transfer frozen choc utk buat kartun tu, tapi tak cukup tebal..maka x jadi. Apalgi, naik lenguh gak tangan lukis kartun free hand terus atas kek guna piping choc. Coooobaaaaan..x pe belajar dr kesalahan. Cuma x larat nk buat utk kek sediri, itu yg yg tibai bunga kuning sbb itu je yg tinggal. hehhehe, tapi jadi jugak kan...(sebenarnya Iris dh colek tepi2 kek kitaorg tu masa tgh deco tanpa disedari..ialah budak kecil capai tepi meja , mana nk perasan...) Bwh ni tips dr kak suzinor utk buat outline piping gel, tapi yani salah buat..tula x ikut kata tuk guru...heheh

Quote:
K.Suzi belajar di banyak tempat di Ayu Loveliana & Lynn Hassan & Bake With Yen. Sekarang K.Suzi belajar part time di MIB (Malaysian Institute of Baking). K.Suzi rasa lebih baik pergi kelas di MIB sebab dia bagi certificates. Yang lain2 ni mereka ajar di rumah setelah belajar dari institut.
Nemo tu Suzi lukis outline dengan chocolate yang telah dicairkan (double boil). Make sure jangan campur apa-apa pada chocolate kalau tak dia tak mengeras. K.Suzi trace gambar guna clear plastic. & masukkanplastic dlm peti ais kalau nak cepat keras. Lepas tu telangkup atas frosting yang telah dibekukan. Colorlah lukisan tu dgn pipping jelly yang sudah diwarnakan.
Hope this helps.



Kek tu guna resepi "delicious choc cake" dr mamafami fotopages (spt kek sblm ni). Tapi x gebu spt sblm ni mungkin sbb adunan tepung dan choc tu kali ni putar guna tgn je kot..sblm ni guna mixer). Sorry yek Faizah, x sedar la..sbb confident sgt tgn aku dh cukup kuat kot..heheh. Filling pun letak buttercream dan buah peach cincang. Gambr kartun pun cari dr internet dan trace je dr monitor..ahaks2 sbb printer x de. Kmdn guna piping jelly dan warnakan guna pewarna gel.

Buttercream ni yg penat duk buat kajian depan komputer ni...cari punya cari yg x manis sgt tapi kental..maka terjumpala resepi buttercream dari blog Yochana iaitu jenis Italian Meringue Buttercream...http://auntyyochana.blogspot.com/2006/10/butter-cream.html .. thanxx aunty Yochana...it's not very sweet & it's quite firm....(ni yani buat 2 adunan, itupun dh penuh mixer)

Quote:
Aunty Yochana Italian Meringue Buttercream

Ingredients:

200 gm. Sugar
60 gm. water

140 gm. egg white (><4eggs)

300 gm. butter (use voi)
300 gm. Margarine - buy the chilled block margarine (Marianne or Kake) - (I use sunnuntai margerine silver pack/shortening)

Method:

(1) Boil sugar and water till thick but flowy. (use candy termometer : untill 118c)
(2) Whisk egg white till fluffy (medium peak), then pour in the hot syrup (don't touch the whisk).
(3) Continue whisking the egg white till cool. (make sure it's cool !)
(4) Slowly add in the chilled butter and margarine and let it beat till thick and fluffy.

P/S :
1& 2 : use whisker
3& 4 : use 'K' beater
When you use colouring, if it's not blended well you have to put icing sugar in it & blend well.

Versi Melayu / Malay Version

Caranya:
1) 'Whisk' putih telur sampai medium fluffy..lebih kurangla
2) Sambil tu masak sugar dgn air sampai 118c..yani ngelat, x de candy termometer sbb x jumpa kt sini. Jadi, yani tunggu sampai mengelegak tapi masih lagi cair la ...still runny
3) Tuang air gula panas tadi tu terus kedalam mixer yg masih bergerak tu. Hati2 jgn sampai terpercik kat muka.
4) Mixer tu teruskan 'whisking' sampai adunan tu sejuk dr td.
5) Tukar dai whisker ke K beater supaya senang pukul nnti.
6) Kmdn, baru letak butter dan marjerin yg sejuk & yg dh potong kecil2 sedikit demi sedikit kedalm mixer. Tamat



Kali ni lepaan menjadi sikit, mungkin sbb buttercream tu buat banyak dan ianya kental...so, confident la nk taram atas kek..Ni pun masih ada lagi,itu yani bungkus dan letak dlm freezer (boleh tahan 2 minggu). Mungkin masa senang atau ada permintaan, buat cupcake dan deco kn...Cuma masih x puas hati dgn warna. Masih x pandai nak dapatkan warna dgn pewarna yg ada..huhuhuh.

Yani hantar kek awal sehari iaitu pd ptg pkl 4 lebih (sepatutnya esok petang...hehhehe). Oleh kerana dh penat duduk rumah, ptg ni jugak , pergi buat special delivery, x payah dtg ambil kat umah..heheh sambil2 tu sempat plak bebudak ni pi main kat tmn permainan rumah dorng sekejap). Tapi yg canggihnya tu, Faizah byr online tu...kuang, kuang, kuang...zaman cyber sungguh..thanxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx atas order anda !








Wednesday, 18-Feb-2009 18:06 Email | Share | | Bookmark
CUPCAKE ADREANA & PANTAI MATINKYLA YG BEKU....

cupcake utk Adreana & baby
jln menuju pantai
 
View all 24 photos...
Buatkan buah tgn utk Adreana hari ni. Tahniah dpt anak baru. Hari tu x dapat jumpa kt hospital sbb kitaorg masing2 x sihat & waktu melawatnya petang je dr pukul 5ptg ke 7ptg...so,sorry yek. Hari ni kitaorg dh ok tu yg nk pi jenguk. Namun begitu, x dpt jumpa orngnya gak tapi cupcake ku je yg dpt jumpa, yela bgtau last minit nk dtg....x pela.

Maka dgn itu, kitaorg pi jln2 ke Pantai Matinkyla g dh beku gile.....x lama pun, dlm 30 minit je...

Resepi cupcake ambil dr mamaera fotopages (http://mamaera.fotopages.com/?entry=1375591)....sesuaiiiiiiiiiiiiiiiiiiii . Icing guna resepi dr chef Nor Zailina
(http://norz-masakan.blogspot.com/search?updated-max=2008-11-08T15%3A37%3A00%2B08%3A00&max-results=3)

Quote:
AISING MENTEGA SUSU
(cukup untuk menghias kek cawan di atas)

Bahan-bahannya
125 gm mentega (bukan mentega tulen/pure)
125 gm krimwell
100 gm susu pekat
20 gm gula aising, diayak
1/2 camca teh vanila
Pewarna oren, ungu, merah dll

Untuk aising coklat (dipukul sekali dalam langkah 1)
15 gm serbuk koko, diayak
1 camca besar susu cair

Cara membuatnya
1. Pukul semua bahan dengan pemutar elektrik.
2. Pastikan berhenti sekali-sekali dan kacau dengan spatula supaya semuanya sebati.
3. Bila kembang, pucat dan gebu, bahagikan mengikut warna yang dikehendaki.
4. Sapukan kek dengan aising kemudian hiaskan mengikut citarasa masing-masing.



Quote:
KEK COKLAT LEMBAP-resipi dr Julia (Moscow), thanks....
Sumber: Karen John Abraham


Bahan-bahan:

1 3/4 cwn tepung gandum
2 cwn gula
2 biji telur
3/4 cwn serbuk koko
2 sudu besar serbuk nescafe davidoff - kita tak bubuh nie
1 1/2 sudu kecil baking soda
1 1/2 sudu kecil baking powder
secubit garam
1 cawan susu segar
1/2 cawan minyak bunga matahari/sayuran
1 sudu kecil esen vanilla
1 cawan air panas

Cara:

1. Tepung gandum+ baking soda + baking powder +serbuk koko di ayak.
2. Pukul telur dan gula sehingga kembang.
3. Tambahkan esen vanilla dan garam.
4. Masukkan bahan2 yg di ayak, minyak dan susu secara selang seli sehingga habis.
5. Akhir sekali masukkan air panasdan adunan akan menjadi cair.
6. Bakar pada suhu 160 C selama 15 mnit, jika menggunakan papercup.









[<<  <  7  8  9  10  11  12  13  [14]  15  16  17  18  19  20  21  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net