PAHIT MANIS DI FINLAND

By: chomel dvery

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  6  7  8  9  10  11  12  [13]  14  15  16  17  18  19  20  >  >>]    [Archive]
Thursday, 5-Mar-2009 07:40 Email | Share | | Bookmark
KURA2 PEMALAS

Thanx Rohaizee 4 giving me such joke pagi2 ni..dhla mmg tgh x de mood, tersengih skjp..
Quote:


Pada suatu hari, ada 3 ekor kekura (kura kura) nak gi bekelah bersama-sama. Kekura pertama membawa makanan, Kekura kedua membawa minuman, sedangkan Kekura ketiga tidak membawa apa-apa pun selamber jek lenggang perut.

Didalam perjalanan tiba-tiba ujan pun turun dengan lebat dan derasnya, sehingga mereka tak boleh meneruskan perjalanan. Kemudian timbul perbualan di antara mereka…

Kekura I : ermmm….. salah sekor dari kita mesti balik untuk amik payung. Siapa yang nak pegi ni?

Kekura II dan I saling pandang memandang, dan sepakat menuding Kekura III

Kekura III : Tak nak ahhh. Aku jalan lambat dan nanti aku nak sampai sini lagilah terlambat. Nanti sure nkorang bedal makanan ni semua.

Kekura II : Takk lah. Kita orang tunggu sampai nko datang.

Kekura III : Betul??? Kalau aku lambat 1 jam?

Kekura I & II : Kitorang akan tetap tunggu

Kekura III : Kalau 3 jam ??

Kekura I & II : Kitorang akan tetap tunggu

Kekura III : Kalau 1 hari ??

Kekura I & II : Kitorang akan tetap tunggu

Kekura III : 5 hari????

Kekura I & II : Kitorang akan tetap tunggu

Kekura III : 1 minggu?

Kekura I & II : Kitorang akan tetap tunggu

Kekura III : 2 minggu?

Kekura I & II : Kitorang akan tetap tunggu!!!!!!! nko pegi jek lah!!!!!!!!

Dengan berat hati, akhirnya Kekura III pun berangkat. Kekura I & II menunggu dengan setia. Sehari, dua hari dan seminggu telah berlalu, Kekura III tak jugak balik balik. Setelah dua minggu berlalu, Kekura I & II sudah tidak dapat menahan lapar…

Kekura I : Aku dah tak tahan lapar ni . Kita makan jek lah

Kekura II : Aku pun dah nak pensan ni. Jom ahh kiter perabih makanan ni

Tiba-tiba Kekura III muncul dari blakang semak…

Kekura III : Hoii !!!!!!!!!!!!!!! Nasib baik aku belom pegi lagi… kalau tak sure nkorang abiskan makanan ni kan kan ??





Thursday, 5-Mar-2009 06:03 Email | Share | | Bookmark
ANIMECRAZY.NET & CHOMELDVERYCAKE

Hehehehhe skrg dh suka tgk kartun animasi @ http://www.animecrazy.net/ sbb cerita kat mysoju dh byk khatam dah. Dh x tahu nk tgk citer korea, jepun, taiwan dan cina apa lg, so tgk citer kartun animasi plak. Kat animecrazy ni ada citer naruto, conan, one piece, initial d dan mcm2 lg la...

Lagi satu, yani buka blog baru khas utk katalog kek2 dan cupcakes yani. Bukannya apa, senang yani nk recall apa yg yani dh buat. Tapi resepi2 dan tips2 yani masih letak kat sini cuma yani kene rajin scroll la. Sinila tpt ingatan yani yg dh lapuk ni....hehehehehe.

Link utk kedua2 site ni ada kt sblh kiri bhgn favourite...pi la jengguh kalu boring mcm eden ni...


Monday, 2-Mar-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
MARI IKUT CIKGU MKN PUDING DLM BESEN MERAH...HEHE

AAAAAAAAAAA...sume ikut ye..AAAAA
Nak tak?
Marila kita mengayuh besen merah..
View all 6 photos...



Sunday, 1-Mar-2009 20:39 Email | Share | | Bookmark
SPIDERMAN CAKE ,FBCT & RICH CHOC MOIST CAKE

Frozen buttercream transfer...buat outline atas baking paper
Slps letak bc, letak baking paper dan masuk freezer
Dah lepas frozen 30 minit or more
View all 13 photos...
Suprise kek utk Haszlee & Adam dr Mimi. Kek spiderman ni adalah kek 'sponge' (dr resepi delicious cake) + filling bc (buttercream) & buah peach + topping bc + choc cair sikit. Gmbr spiderman tu buat guna kaedah FBCT iaitu Frozen Buttercream Transfer. Bole tgk cara2nya kat sini ... http://www.soggycheerios.com/archives/197.

Quote:
Cara yani :
1. Trace/tekap lukisan dr kertas A4 tu ke kertas wax/baking. Nak lukis terus atas kertas baking pun bole.
2. Guna icing hitam atau coklat cair sbg outline lukisan. Masa nk outline ni, pastikan gambr terbalik sbb nnti dh siap, br pusing kan....yg bawah keatas (faham tak?)
3. Yani frozenkan dulu outline tu kasi keras sikit. X yah cover outline tu.
4. Kmdn paipkan buttercream ke dlm tpt kosong...Setkan awal2 warna2 yg berkaitan ye.
5. Penuhkan tpt kosong ngan buttercream...pastikan kat tepi2 outline tu gak terisi dan bersentuh. Pastikan gak buttercream tu cecah kertas, kalu tak nnti ada bubble@lubang2 udara (part ni yg payah sikit sbb x nmpak..kalu nk tgk gak, kena angkat kertas tu,tgk dr baWAH..HEHEHEEH)
6. Kalu nk buat background sekali pun boleh..ikut saiz permukaan kek..pastikan sume rata.
7.Lps tu, cover buttercream tu sume dgn kertas baking sbb nk bagi rata.
8. Frozenkan selama 30 minit atau lebih.
9. Bila nk guna, buka kertas baking tu dan letak atas kek...settle..


Kek spiderman sememeh sikit sbb coklat cair yg di'pipe'kn tu masih panas..jd jari x stabil..sorry ye Mimi.

Utk mkn sendiri, kali ni try buat kek coklat lembap dr resepidiana (http://resipidiana.blogspot.com/2006/09/rich-chocolate-moist-cake-resipi-ini.html).

Quote:
RICH CHOCOLATE MOIST CAKE
Sumber: Kak Noor Hannah

Bahan-bahannya
6 oz (170.1gm) butter
14 oz (396.9 gm) gula castor
3 biji telur ayam

Bahan-bahan ini dibancuh bersama
1 sudu teh NESCAFE
1 sudu teh air panas
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh chocolate or coffee EMULCO or chocolate / coffee paste

Bahan-bahan ini diayak bersama
8 oz tepung HIGH PROTEIN (226 gm)
2 1/4 oz serbuk koko (63.8 gm)
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh soda bicarbonate
1 1/2 sudu teh baking powder

7 oz air sejuk - air dlm peti ais

Cara-caranya
1. Menggunakan mixer, pukul mentega dengan gula sehingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu.
3. Masukkan campuran NESCAFE dan esen2.
4. Peringkat ini, gunakan whisker - masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan. Cara menggunakan whisker begini: pegang whisker dan pusingkan whisker satu arah sahaja perlahan2, dan sambil memusing whisker tu, menggunakan jari, putarkan batang whisker.
5. Masukkan air sejuk sambil di gaul perlahan2 - juga gunakan whisker perlahan2.
6. Bakar dalam loyang 9" persegi yang telah di minyakkan dan di alas kertas dengan suhu 170C selama 50-60 minit.
7. Biarkan sejuk betul2 sebelum keluarkan dari loyang. Kek mesti sejuk betul sebelum bubuh topping

Nota: UNTUK LEBIH MOIST – Sila kuks kek selama 1 ½ jam dan tutup loyang dengan aluminium foil.

P/S :
Langkah 4 & 5 tu, yani masukkan bhn2 yg diayak berselang seli dgn air sejuk. Mulakan dan akhirkn dgn bhn2 yg diayak. Guna loyang spt yg dicdgkn sbb bila yani guna loyang kecil 7inci, adunan tu melimpah keluar dan kena psg api bwh last minit (takut kek x msk). Lama gak masaknya, lebih kurg 1jam setgh sbb adjust api bawah.

Bahan untuk topping coklat ganache cair
1 tin susu pekat - boleh kurangkan jika takut manis
1 sudu teh esen vanila
1/2 cawan minyak jagung atau apa2 minyak lah
1/3 cawan serbuk koko
sedikit garam

Cara membuat (sentiasa kacau sehingga selesai)
1. Campurkan susu, koko dan minyak.
2. Masak di atas api yang sederhana sehingga pekat, sambil gunakan whsiker, kacau sentiasa dgn membuat bulatan (faham ke ni??).3. Masukkan garam dan vanila.
4. Tak perlu menggelegak - nanti hangus, agak2 je pekat dia.
5. Bila dah sejuk betul, tuangkan ke atas kek rata2. Kalau tercair, senang je nak kasi pekat, masuk je dlm peti ais.

P/S : Utk topping, yani guna 1 papan coklat masakn dan whiping cream @ susu cair.Masak secara double boil.








Sunday, 1-Mar-2009 12:41 Email | Share | | Bookmark
SENIOR Vs JUNIOR

 
I don't know where I get this...but THANX to whoever give it....biasala Yani kan selalu mkn bontot ayam, tu yg jadi pelupa..heheheh



[<<  <  6  7  8  9  10  11  12  [13]  14  15  16  17  18  19  20  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net